Hoe je rouwt, heb je geleerd in een leven van verlies. Elke keer dat je iets ontnomen werd, doorliep je een aantal stappen van verwerking. Dat verlies kan overal vandaan komen; van een huisdier tot je eerste vriendje of vriendinnetje, van een verhuizing tot niet geplaatst worden in het Heren 1 hockeyteam. Elke keer heb je gerouwd. Elke keer heeft je omgeving je helpen rouwen. Je hebt zo een eigen stijl gemaakt, een routine die behoorlijk verfijnd is.

Jouw rouw

Aan de ene kant is dat fijn. Je manier van rouwen is automatisch; je hoeft er niet bewust mee aan de slag. Daarbij ‘werkt’ het doorgaans erg goed. Je doet niet zo lang over rouwen; wat plezierig is, want het verdriet en verlies van rouw vindt niemand fijn.

Aan de andere kant kan het zich ook tegen je keren. Als jouw systeem niet volstaat, heb je maar weinig alternatieven. En waarschijnlijk zitten er ook een aantal foutjes in de manier waarop je rouwt. Manieren die je aangepraat zijn, of die achteraf misschien niet zo goed bij je passen maar waar je maar moeilijk afscheid van kunt nemen.

Rouwen bij Psycholoog Breda

We onderzoeken hoe jij rouwt, wat je helpt en wat je in de weg zit. Hoe jouw methode misschien foute patronen heeft waardoor je je eigen ontwikkeling in de weg zit. Het is belangrijk dat je die patronen herkent en kunt veranderen. Want rouwen is veranderen. Je wereld is veranderd. Er is een leegte die soms zelfs enorm is. Je zult met die verandering mee moeten. Je zult in die veranderde wereld opnieuw jouw plek moeten vinden, jouw leven. Mét de leegte als vast onderdeel.

De gasten van verandering

De meeste mensen schrikken, als ze vastlopen in hun rouw, van de veelheid en veelzijdigheid van emoties die zich aandienen. Veel van die emoties zijn helemaal niet welkom – je wilt niet kwaad zijn of verongelijkt, je wilt niet net doen alsof er niets veranderd is. Maar ze ontkennen of negeren leidt ertoe dat je je ontwikkeling blokkeert. Vandaar dat het zo frustrerend kan voelen.

Je leert alle emotie te ontvangen en ze te zien voor wat ze zijn. Zonder vooroordelen of verwachtingen. Je leert het moment te nemen voor wat het is: een moment, onderdeel van vele momenten.
Samen nemen we alle emoties, taken en fasen door die je te doorlopen hebt. Tot je voelt dat je verder bent. Dat de veranderde wereld je niet meer vreemd is. Dat jij jouw plek erin opnieuw hebt gevonden.

Contact

Blijf niet alleen met je klacht, maar laat mij je helpen bij rouwverwerking in Breda. Bel gerust voor een afspraak naar 076-7602891 of stuur een mail naar Psycholoog Breda.

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen