Angst, controle en rituelen

Je angst maakt je wereld kleiner. De afgelopen tijd, misschien wel jaren, heb je steeds vaker iets gelaten vanwege je angst. Van onschuldige kleine veranderingen (een andere route nemen, niet naar dat feestje gaan, wat eerder van huis vertrekken) tot steeds ingrijpender zaken (stoppen met werk, een relatie beëindigen, hele dagen thuis blijven). Je bent je bewust van de leidende rol die je angst in je leven heeft, de manier waarop je bepaald wordt door dat ene. Je weet het wel, maar je kunt er niets aan doen. De angst is wint – elke keer.

Dus ja, je wilt van die angst af, en tegelijkertijd… je bent er een beetje aan gehecht geraakt. Dat is ook het dubbele: hoewel de angst je leven beperkt, geeft het je een gevoel van veiligheid. De wereld is duidelijk. De wereld is op te delen. De wereld is in te richten in rituelen. De wereld heeft een ritme. Al is dat dan het ritme en de regelmaat van je angst; het is hoe dan ook orde, en geen chaos.

Bang in alle soorten en maten

Er zijn veel soorten angst. Je kent vast wel de smetvrees, pleinvrees, vliegangst en claustrofobie. Dat zijn de fobieën; dan ben je bang voor ‘iets’: viezigheid, je vertrouwde omgeving verlaten, vliegen of een kleine ruimte. Je kunt ook bang zijn van bepaalde sociale situaties. Bijvoorbeeld om af te gaan, net het verkeerde te zeggen of – en dat herkennen veel mensen in hele lichte vorm – om in het openbaar te spreken.

Of, je bent gewoon bang; bezorgd, piekerig, nerveus; over de financiën, de toekomst, je kinderen, je gezondheid, werk, geen werk, noem maar op. Redelijke en logische angsten, voor dingen die belangrijk voor je zijn en waar iedereen zich van tijd tot tijd zorgen om maakt. Alleen je weet van jezelf dat het bij jou wat verder gaat dan een nachtje piekeren – jouw ‘gewone angsten’ beheersen je leven.

Maar je kunt ook bang zijn zonder iets. Je krijgt dan pijn op je borst, hartkloppingen, het zweet breekt je uit! Of, en dat kan net zo goed, het gaat stiller; je voelt je dof en duizelig, het wordt stil en onheilspellend in jezelf, je kunt het idee hebben dat je gek wordt of dat je een herseninfarct krijgt.

Redelijkheid en nut

Op mijn psychologenpraktijk Psycholoog Breda starten we een aantal trajecten tegelijkertijd op. Dat komt omdat we in de behandeling je redelijkheid en je gevoel willen aanspreken; terwijl we je ook praktische handvatten geven die je meteen kunt gebruiken.

Perspectief

We helpen je perspectief te vinden. Hoewel je nu al snapt dat je angst buitenproportioneel is, lukt het niet jezelf er écht van te overtuigen. In de behandeling merk je dat je stukje bij beetje wel kunt geloven in de redelijkheid. Dat je het ook kunt voelen en er naar handelen.

Gevoel

Tegelijkertijd gaan we op zoek naar de gevoelens achter je klacht. Want je hebt die waarschijnlijk niet zomaar. Misschien was het ooit heel nuttig voor je. Misschien vult het een leegte in je. Misschien heb je dat gevoel van controle wel heel hard nodig, of misschien probeer je iets voor jezelf verborgen te houden. Dit onderdeel is dubbel belangrijk omdat, als je angst wegvalt, je niet met gat moet overblijven. Gaandeweg kom je er achter dat je meer grip hebt op je klachten, dat je steviger in het leven staat en meer kunt genieten.

Heb je vragen over angstklachten behandelen?

Neem dan even een kijkje op het angst forum: www.angstpsychologen.nl. Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen, waaronder ik zelf.

Heb je nog vragen of wil je weten of je kan helpen?

bel 076-7602891 dan gerust of stuur een mail. Ik help je graag!

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen