Trauma Centrum Breda

– behandelingen alleen ambulant (geen opname)
– sessies op basis van onvergoede zorg.

Draag je een psychische last met je mee door een schokkende gebeurtenis? We spreken dan van een trauma waar wij je in kunnen bijstaan! Kies voor de juiste zorg.

Bijna 20% van de Nederlanders heeft ooit in zijn leven zoveel last van een ernstige gebeurtenis dat een trauma zich ontwikkelt tot een angststoornis.

Wat is een trauma?

Iedereen maakt in zijn leven schokkende gebeurtenissen mee en dan kan het voorkomen dat het een dusdanige impact heeft dat je daar last van blijft houden. Het is een misverstand dat je het zelf meegemaakt moet hebben. Het kan ook zijn dat je er bij was toen er iets ergs gebeurde. Denk aan een ernstig ongeluk, een ramp, als er iemand in je omgeving is overleden of je hebt geweld gezien. Het kan zijn dat je gelijk na de gebeurtenis last hebt van een vervelend gevoel, maar het kan ook zijn dat je het pas later merkt. We spreken van een trauma als je na een schokkende gebeurtenis herinneringen zich blijven opdringen zoals nachtmerries, herbeleving en flashbacks. Andere veel voorkomende klachten zijn schrik- en vermijdingsreacties. Men spreekt dan meestal van een ‘posttraumatische stress-stoornis’ (PTSS).

Enkelvoudig trauma

We spreken van een enkelvoudig trauma als iemand in het dagelijks leven last heeft van psychische problemen die samenhangen met een nare ervaring zoals een ongeluk met letselschade, een brand, een aanranding, pesterijen of iets anders naars. We noemen dit een enkelvoudig trauma.

Klachten bij een enkelvoudig trauma:

  • indringende herinneringen
  • flashbacks
  • vermijdingsreacties
  • irreële angst en stress.

De klachten kunnen op den duur uitmonden in:

  • angst of paniekaanvallen
  • depressie
  • schuldgevoel
  • somberheid
  • onzekerheid of gebrek aan zelfvertrouwen

Meervoudig trauma

We spreken van een meervoudig trauma als je meerdere nare ervaringen gedurende een langere tijd hebt doorgemaakt. Dit staat voor chronisch herhalende erge gebeurtenissen, zoals herhaaldelijk seksueel misbruik, veelvuldig en langdurig pesten of langdurig in oorlogsgebied werkzaam te zijn geweest.

De klachten of problemen zijn divers van aard en gaan vaak over somberheid, angsten en wantrouwen in combinatie met een uiterst negatief zelfbeeld of negatief beeld van de omgeving.

Complex trauma

Een complex trauma is een gevolg van een enkel- of meervoudig trauma wat heeft geleid tot klachten op verschillende gebieden. Bij een complex trauma heb je vaak moeite met het omgaan met emoties en problemen bij het opbouwen en onderhouden van relaties.

PTSS

De meeste mensen kunnen een schokkende gebeurtenis goed verwerken met steun van de omgeving en de hulp van een psycholoog. Omdat iemand geen/weinig steun krijgt en/of geen hulp heeft gezocht ontwikkelt zich bij circa 16% een posttraumatische-stressstoornis (PTSS). PTSS valt onder een complex trauma en is te herkken door klachten in het spectrum herbeleving, vermijding en gedrag & gevoelens. PTSS goed worden behandeld met behulp van EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). EMDR is een bewezen effectieve therapie die kan worden toegepast bij het verwerken van nare en ingrijpende ervaringen. Door middel van EMDR neemt de kracht en emotionele lading van een nare herinnering af.

Onze werkwijze

We starten met een intakegesprek en formuleren we je hulpvraag. We bespreken je doelstellingen en we bekijken of er een basis is voor een goede samenwerking. Op basis van het intakegesprek maken we voorstel voor een begeleidingstraject.

Het begeleidingstraject bestaat uit meerdere EMDR sessies en/of psychomotorische sessies (in samenwerking met Therapiepraktijk van den Berg) die zowel bij ons in de praktijk, bij jou thuis of op een andere locatie plaats kunnen vinden. Tijdens het begeleidingstraject spelen mensen die belangrijk voor je zijn (je ouders, vrienden, kinderen, werkgever, etc) een belangrijke rol in je herstel.

Na het begeleidingstraject sta je er natuurlijk niet alleen voor! Onze psychologen staan je bij wanneer jij dat nodig hebt! Mocht je merken dat het even niet gaat of je advies nodig hebt dan staan we 24/7 voor je klaar.

You’re a diamond. They can’t break you!

Mensen met een heftig (traumatisch) verleden kunnen prima functioneren en hun leven leiden. Toch haalt het trauma ze op een gegeven moment in. Trauma’s zijn namelijk tijdloos. Nieuwe pijnlijke gebeurtenissen (ontslag, verlies, afwijzing, het sociale isolement door de corona-crisis? etc) zijn triggers die de ‘oude pijn’ laten ontvlammen. Vaak denken mensen dat ze een burnout hebben of overspannen zijn. In de behandeling van hun klachten komen ze er pijnlijk achter dat het verleden niet verwerkt is. Sommigen die al langer in therapie zitten, zeggen dat ze ‘gebroken’ of ‘beschadigd’ zijn. Met de huidige diagnoses en labels van de GGZ zien ze vaak hierin een bevestiging.

Ik zeg altijd tegen deze mensen dat ieder mens uniek is en in staat is om te genezen. Net zoals je geneest als je bijvoorbeeld een wondje in je vinger hebt. Het verleden hoeft niet meer voorspellend te zijn voor de toekomst. Ik noem het weleens de ‘diamant’ in jezelf en deze is keihard en kan niet kapot. Als mensen dit gaan geloven gebeuren er mooie dingen in de therapiekamer…

Gerard Dikschei

diamant

Samenwerking

Psychologen Breda werkt intensief samen met Trauma Centrum Nederland. Trauma Centrum Nederland richt zich op volwassenen met een posttraumatische stressstoornis. Trauma Centrum Nederland heeft een specifieke geïntegreerde behandelmethode ontwikkeld waarbij de behandeltijd van 1½ jaar (of langer) naar 8 dagen wordt teruggebracht. Cliënten kunnen daardoor dus veel sneller weer hun normale leven en werk oppakken.

Trauma Centrum Nederland

“Door zijn missie naar Afghanistan kreeg ik een andere zoon terug…”

Als een dierbare psychische problemen heeft wil je die helpen.
Wacht niet langer. Wij helpen jullie verder!

Jaarlijks sterven 1.650 baby’s kort voor, tijdens of kort na de geboorte.
Voor zowel de moeder als de vader is dit een zeer ingrijpende gebeurtenis.

Psychologische hulp na een trauma

Laat een ernstige gebeurtenis je leven niet langer beïnvloeden.
Onze psychologen helpen je verder!

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen