Oscillatietherapie bij traumabehandeling

trilplaatIn onze praktijk heeft Gerard Dikschei in zijn trauma-therapie een aantal zaken geïntegreerd (door ervaring en wetenschappelijke inzichten).  Naast EMDR, sensori-motorische stimulatie heeft hij de trilplaat toegevoegd.

Wat opvallend was na de behandeling is dat ik mij fysiek losser voel. Vermoeidheid is iets minder en mijn gewrichtsklachten zijn veel minder. Ik ben mobieler en ik word minder verkrampt wakker.

 

Ik vind de oscillatietherapie echt een aanvulling voor EMDR!

 

– Anoniem

Mijn ervaring met deze aanvulling op de EMDR is dat ik weinig last meer heb van stijfheid in mijn gewrichten. Bovendien kan ik de emoties die ik voel sneller loslaten.

 

– Anoniem

Achtergrond

Ons lichaam bezit een eigen genezend of helend mechanisme waarmee het van stress kan herstellen. Het treedt in werking tijdens de stressvolle momenten zelf. Trillende handen, benen, stem en knikkende knieën zijn tekenen dat een lichaam zich van de biochemische stoffen en spanning aan het ontdoen is die het in eerste instantie wel nodig had.
Echter, bij langdurige stress of een heftige traumatische gebeurtenis(sen) ontspannen veel spiergroepen soms niet meer vanzelf. Vaak zijn dat spieren in het heup- en bekkengebied, maar ook die in schouders, nek, borst en bovenrug. Soms ook de spieren nabij de geslachtsorganen (bij seksueel trauma). De aanhoudende spierspanning geeft aan de hersenen door dat er nog steeds ‘gevaar’ is. Het lichaam en de hersenen blijven in opperste staat van alertheid/paraatheid en maken grote hoeveelheden stresshormonen aan zoals cortisol en (nor)adrenaline. Dagelijkse gebeurtenissen zoals het drukke verkeer, huilende babies, een presentatie geven of een belangrijke deadline halen, blijft ons lichaam en hersenen negatief triggeren. Wanneer deze lichamelijke toestand langere tijd actief blijft als gevolg van deze chronische stress, kan het zelfs ziekten in de hand werken! Ons lichaam en onze hersenen maken namelijk weinig onderscheid tussen daadwerkelijk fysiek gevaar en andere stressvolle situaties

TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises)

Dr. David Berceli, een Amerikaanse trauma-expert, ontdekte dat je spiertrillingen kunt activeren via een serie oefeningen. Een trilling of oscillatie is een periodiek herhaalde omkering van de bewegingsrichting. Een trilling wordt vaak veroorzaakt door de verstoring van een stabiele evenwichtssituatie. De sleutel tot succes is ze op te wekken vanuit het zwaartepunt van het lichaam, het bekkengebied. Dat fungeert als epicentrum van waaruit de trillingen zich verder door het lichaam verspreiden. Berceli noemt zijn methode Tension Releasing Exercises (TRE). Hij leerde de oefeningen wereldwijd al aan zo’n anderhalf miljoen mensen. Onder meer in regio’s waar mensen door oorlogsgeweld, armoede en natuurrampen langdurige stress ondervinden en trauma’s oplopen.

Trillen is gezond

Als trillen zo gezond is voor ons lichaam, waarom gebruiken we het dan zo weinig? Dat heeft vooral een culturele oorzaak. In onze huidige samenleving is het namelijk niet acceptabel om een trillende stem, benen, knieën en handen te laten zien. Het zijn fysieke uitingen van angst die als zwakheid kunnen worden geïnterpreteerd. Maar beven of trillen tijdens of na een schokkende gebeurtenis is echter een volkomen normale menselijke reactie! Kijk naar het dierenrijk. Dieren lopen dagelijks trauma’s op (opgejaagd worden, bijna opgegegeten worden) maar trillen die gewoon weg.
Als gevolg van TRE oefeningen en het opwekken van trillingen komen soms emoties vrij. Mensen kunnen ineens in huilen uitbarsten, misselijk worden, in de lach schieten, etc. Maar ook is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op bloedsuiker en microbioom. Volgens de principes van TRE zou een sessie op een trilplaat ook stress moeten tegengaan.

Oscillatietherapie in combinatie met EMDR

TRE stimuleert trillingen van binnenuit waardoor je het lichaam de regie geeft. TRE wil de spanning in spieren ontladen. Maar sommige mensen zitten cognitief en rationeel zo op slot dat het opwekken van trillingen (altijd onder begeleiding!) een langere tijd kan duren en veel energie kost. Een trilplaat wordt vaak gebruikt voor krachtopbouw, gewichtsverlies en het activeren van spieren. Wij hebben de ervaring dat een trilplaat met een lager oscillerende stand het lichaam kan stimuleren om spanningen los te laten. Het zorgt voor een betere circulatie en verminderd spierpijn. Het gebruik van een trilplaat (onder begeleiding) in combinatie met EMDR en sensori-motorische oefeningen, ontspanningsoefeningen (ademhaling) kan ons inziens het lichaam wel degelijk stimuleren het trauma(s) en de stress los te laten. Dit zonder voorbij de eigen grenzen te gaan. Een leven zonder stress is niet haalbaar, maar er zijn meerdere manieren om mensen te leren dieper te ontspannen en hun trauma’(s) en stress los te laten.

Wij staan voor je klaar!

Neem contact op met Psychologen Breda via het contactformulier, stuur ons een WhatsApp bericht of maak direct een afspraak. Dat is echt het beste wat je nu voor jezelf of voor jullie kunt doen. We hopen je snel te spreken!

Ik wil je bedanken dat je mij wil helpen en dat je het geduld met mij hebt! Ik voel me veilig bij jou. Je bent een goed mens. Dank je wel, je bent een top psycholoog!

 

– Sanne

Buiten het feit dat je onze therapeut bent vind ik jou een heel fijn persoon! Een engel!

 

– Mariel

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen