Rouw en Verlies

Het doormaken van verlies is een intens en intiem traject. Het kan gaan om het heengaan van een naaste, het beëindigen van een significante relatie, of het verliezen van gezondheid; rouw raakt ons tot in het diepst van onze ziel.

Rouw en Verlies

Wat is rouw?

Rouw is onze instinctieve respons op verlies. Het is een persoonlijk traject waarin we het verlies erkennen en geleidelijk leren omarmen. Dit traject is voor ieder individu anders en heeft geen vastgestelde duur. Waar sommigen troost vinden in herinneringen, zoeken anderen steun bij naasten, en vinden sommigen genezing in het uiten van hun emoties via creatieve middelen.

Wat is complexe rouw?

Complexe rouw is een diepgaand verdriet na verlies van een dierbare, dat langdurige emotionele en functionele problemen kan veroorzaken. Het wordt erkend als ‘persisterende complexe rouwstoornis’ in Nederland, vooral bij onverwachte of traumatische verliezen. Deze rouw kan zich uiten in verschillende vormen, zoals uitgestelde rouw, rouwontkenning en chronische rouw. Behandeling door psychologen is essentieel om de impact op mentale en fysieke gezondheid te verminderen en een nieuwe balans te vinden in het leven zonder de overledene.

Hoe ga je om met rouw?

Het verwerken van rouw vraagt om tijd en geduld. Het is essentieel om je emoties te herkennen en jezelf de ruimte te geven om te voelen. Het delen van je gevoelens met vertrouwde personen kan ondersteunend zijn. Professionele begeleiding kan eveneens waardevol zijn in dit proces. Psychologen kunnen je assisteren in het vinden van een hernieuwd evenwicht na een verlies.

Wat kun je verwachten tijdens het rouwproces?

Gedurende het rouwproces kunnen diverse emoties zoals verdriet, woede, schuldgevoel, of verlichting naar boven komen. Fysieke reacties zoals uitputting, slaapproblemen en eetlustveranderingen zijn ook niet ongebruikelijk. Het is van belang om te beseffen dat dit normale reacties zijn op een buitengewone gebeurtenis.

Hulp bij rouw en verlies

Indien je het gevoel hebt vast te zitten in je rouwproces, schroom dan niet om hulp te zoeken. Een psycholoog kan je ondersteunen om je verlies een plaats te geven en je te helpen bij het terugvinden van je veerkracht en levensvreugde.

Bij Psychologen Breda realiseren we ons dat rouw een diep persoonlijke en ingrijpende ervaring is. Wij staan klaar met een luisterend oor en deskundige begeleiding om je bij te staan in deze uitdagende periode. Neem contact met ons op voor meer informatie of meld jezelf direct aan.

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen