Je bent somber

Je voelt je somber. Dat heeft iedereen wel eens, maar bij jou bleef die neerslachtige stemming aanhouden. Sterker nog, het bepaalt wat je doet en vooral wat je niet doet. Je hebt zo weinig energie dat het leven aan je voorbij glijdt. Je ziet het allemaal nauwelijks meer, je hoort het niet.

1 op de 4 vrouwen en 1 op de 5 mannen krijgt in zijn leven te maken met depressie.

Depressie – je zondert je af

Dat komt ook omdat zo’n innerlijke cocon eigenlijk de enige plek is waar je nog kunt zijn. Je bent alleen, hoeveel vrienden of familie je ook hebt. Die eenzaamheid overkwam je, maar je hebt er ook een beetje voor gekozen. Het is de enige manier. Je bent aan het overleven.

Symptomen en vragen

Ik houd als stelregel aan dat het nagenoeg onmogelijk is om bij jezelf een ‘depressie’ vast te stellen. Je merkt dat je neerslachtig bent en dat het je niet lukt om eruit te komen. Er is afstand en deskundigheid nodig om van daaruit de stap naar een ‘depressie’ te maken; vaak spelen andere thema’s een net zo grote rol. Het beste leg je je klachten daarom voor aan een psycholoog. Om een idee te krijgen:

  • Je bent het grootste deel van de dag neerslachtig
  • Dingen die je vroeger leuk vond, kunnen je nu niet boeien
  • Je hebt gewicht verloren of bent juist aangekomen
  • Je kunt heel rusteloos zijn
  • Je bent moe en hebt nauwelijks fut
  • Je ‘zit in je hoofd’: piekeren, zorgen, angsten
  • Concentreren is moeilijk

Hoe is het zo gekomen?

Da’s een goede vraag, maar vaak ook eentje die ons niet altijd veel zal opleveren. Somberheidsklachten kunnen namelijk overal vandaan komen en vaak zijn er meerder omstandigheden ‘aanleiding’. Ook aanleg, persoonlijke problematieken en zelfs lichamelijke klachten kunnen tot een depressie leiden.

Gelukkig goed te behandelen

Somberheidsklachten, of depressieve gevoelens zijn zeer goed te behandelen. Het gewicht van de behandeling hangt af van de mate waarin je klachten hebt. In de regel is de behandeling gebaseerd op gecombineerde methoden en technieken waarbij je op verschillende vlakken tegelijkertijd aan het werk gaat.

Meer weten over depressie of somberheid?

Heb je een vraag over depressie therapie Breda of wil je een afspraak maken? Bel 076-7602891 dan gerust of stuur een mail naar Psycholoog Breda.

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen