In de war, onzeker en alleen

Je bent opgebrand; er is niets meer dat je kunt geven. Je leven is leeg en, en misschien is dat nog wel het zwaarste, het voel nutteloos.

Je bent ook in de war, want: je had het toch goed voor elkaar? Het klopte toch allemaal? En je hebt altijd hard kunnen werken, dus wat is er dan veranderd? Als deze burn-out het resultaat is van een lang proces van de verkeerde keuzes, hoe lang doe je het dan al wel niet goed zonder het zelf te weten?

Je bent onzeker; de pijlers waarop je je leven en je identiteit bouwde blijken nogal broos. Je deinst er voor terug om nieuwe keuzes te maken, want waarom zou je het nu ineens wél kunnen?
En je bent alleen. Mensen vinden het moeilijk met je om te gaan, ook degenen die dicht bij je staan. Dat begrijp je ook wel, dus in plaats van keer op keer om geduld te vragen of te kibbelen om niks, zonder je je af – da’s beter voor iedereen, toch?

De complexe wereld van stress- en burn-out

Je gevoelens zijn zo sterk, complex en ingrijpend omdat stress en een burn-out veel meer is dan te hard werken. Waarschijnlijk kun je hard werken. Waarschijnlijk heb je nooit moeite gehad dat beetje extra te geven. Natuurlijk moet ook jij oppassen, maar al met al was het toch nooit een probleem. Dat klopt ook; want een burn-out is het resultaat van vier ontwikkelingen in je leven.

Je stak teveel energie in dingen die niet echt belangrijk voor je zijn. Dat kan je werk zijn, maar evengoed iets anders: van je gezin tot die boot die je helpt opknappen. Je besteedt er veel tijd en aandacht aan, maar het is niet echt belangrijk voor je. Daarbij ging je maar door met werken zonder er voldoening in te vinden.

Voldoening, zingeving en iets doen wat er (voor jou) toe doet; ze geven je rust, helderheid en tevredenheid – hoe hard je ook werkt. In de ontwikkelingen van de afgelopen tijd, heb je zaken die je echt aan het hart gaan links laten liggen: je gezin, een hobby, iets wat je deed voor de gemeenschap. En je hebt je grenzen niet goed aangegeven, op je werk niet, maar thuis misschien ook niet.

Zorgvuldig en volledig stress- burnout behandelen

Omdat het niet alleen een probleem van ‘veel werken is’, gaan we op Praktijk Psycholoog Breda in de breedte aan het werk:

1. De energiebalans. Je hebt alleen maar gegeven, zonder je af te vragen waar je het vandaan haalt. Daarom leer je jouw plekken van energie vinden, je leert je balans te zien en wat je kunt doen om daarin heel dicht bij jezelf te blijven zonder de mensen om je heen tekort te doen.

2. Grenzen stellen. Je leert hoe je op een voor jou prettige manier je grenzen kunt aangeven; in je werk, thuis en bij vrienden.

3. Ervaren wie je bent. Om blijvend in balans te blijven, leer je jezelf beter kennen. Doorgaans probeert je lichaam je al snel duidelijk te maken dat er iets niet klopt. Pijn in je schouders, buikpijn, vermoeidheid – het zijn zomaar een paar signalen die je waarschijnlijk niet eens meer echt voelt, zo goed heb je ze leren negeren. In de behandeling krijg je niet alleen hernieuwd inzicht, je leert ook actief naar je lichaam te luisteren en er beter voor te zorgen.

4. Doen wat er toe doet. Het is zó makkelijk de belangrijke dingen uit het oog te verliezen. In het najagen van oppervlakkig succes en vluchtig geluk, vergeet je waar het je ook alweer om te doen is. Druk, druk, druk, de duizenden dingen in de jachtige, snelle wereld – het is een rookgordijn voor de dingen die er echt toe doen. En die ga je in de behandeling weer helemaal vinden. Vandaar dat mensen na behandeling makkelijk zin van onzin scheiden, meer genieten van het leven en een zinvollere invulling te kunnen geven aan werk en privé.

Veranderen in de wereld

In principe streven we er naar dat je snel weer werkt. Rustig aan, en met goede begeleiding, werk je aan je herstel in je gewone omgeving. Jezelf helemaal isoleren van de wereld werkt averechts, je doet dan eigenlijk hetzelfde als helemaal opgaan in de verkeerde wereld. Daarbij is je klacht voor een deel het gevolg van hoe je met andere mensen omgaat; het is daarom goed om ook je herstel samen met andere te doen.
De ervaring leert dat als we dit rustig en zorgvuldig doen, je snel weer verder kunt en je beter weet hoe je in de toekomst met soortgelijke situaties om kunt gaan.

Contact

Klaar om in te grijpen? Of heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen bij stress- burnout behandelen? Bel gerust voor een afspraak naar 076-7602891 of stuur een mail naar Psycholoog Breda. Ik help je graag.

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen