Het Post-traumatische Stress Syndroom (PTSS)

Er is iets gebeurt in je leven. Iets dat je zelf meemaakte of waar je getuige van was. Iets indrukwekkends, iets dat diepe sporen nalaat in je leven. Het is iets waar je niet makkelijk over praatte en wat, terugdenkend, misschien wel gemeden hebt omdat je er heen woorden voor had, omdat alleen al er aan denken je zó van slag brengt… En waarom zou je die pijn of dat verdriet opzoeken als je er toch niets mee opschiet?

Er is geen lijst met gebeurtenissen waar je PTSS van kunt krijgen. Er is geen schaal van ‘hoe erg’ iets moet zijn voordat je er een trauma van mag krijgen. Nee. Wat indruk op jou maakte, is voor jou een trauma. Punt uit. We zeggen dat een beetje scherp omdat we op de praktijk vaak meemaken dat cliënten lang aarzelden omdat ze hun trauma niet erg genoeg vonden, en dat is echt zonde.

Hoe komt het nou dat je juist nu PTSS krijgt?

Daarvoor moeten we een beetje in het verleden kijken. Het Post-traumatische Stress Syndroom komt een tijdje (of een lange tijd) na het trauma. Maar wat gebeurde er eigenlijk vlak na dat trauma. Waarschijnlijk ongeveer het volgende: omdat het zo indrukwekkend was wilde je niets liever dan er niet aan denken. Liefst wilde je dat het nooit gebeurd was… en eigenlijk is dat ook wat je deed. Je maakte dat het nooit gebeurd was. Je wiste het uit, verstopte het, ontweek en vermeed het. Opdat die nare gevoelens maar weg gingen. En daar ben je, net zoals wij allemaal, heel goed in. Dus al snel kon je de draad weer oppakken. Misschien zelfs zo snel dat je omgeving je er op aansprak. Het is een heel gewone manier om met een trauma om te gaan. Met één nadeel: soms komt het terug.

Dat hoeft niet altijd zo te zijn, sommige mensen verstoppen een traumatische ervaring en hebben er een heel leven lang geen last van. De meesten echter niet. Bij de meeste mensen komt er een dag dat de ervaring, groter en onvermijdelijker dan ooit, weer terug komt. Waardoor dat precies komt, is voor iedereen verschillend en lang niet altijd duidelijk. Bij de een is het een beeld, een associatie of een ontmoeting en bij een ander lijkt het echt uit het niets te komen.

Midden in je trauma

Je doet geen oog meer dicht. De beelden, geluiden en herinneringen zijn overal. Elke seconde van de dag word je geleefd door je trauma. In eerste instantie schrok je er van. Je probeerde meteen weer van al die nare gevoelens af te komen. Maar zonder resultaat. Dit keer kun je niet vluchten. Het vreet energie. Je bent de weg kwijt, dwaalt stuurloos door je eigen leven en wordt gesloopt door de oneindige herhaling. Je bent prikkelbaar, moe, geïrriteerd. Je bent kwaad, verdrietig en hebt geen controle over wat je aan het doen bent. Je leven staat helemaal stil.

Terug naar het trauma

Bij Psycholoog Breda gaan we, net als bijna elke vorm van PTSS-behandeling eerst terug naar het trauma. Het is nodig dit bewust, helder en met zorg en aandacht terug te halen. Dat is voor alle cliënten een zware taak. Maar. Het is eenmalig, het gaat voorbij, het heeft een einde. Één sessie besteden we aan het trauma dat je PTSS veroorzaakte. Één keer. En vanuit dat punt werk je weg van de post-traumatische stress. Je verwerkt het trauma, nu wel volledig, nu zonder het weg te moffelen. Met aandacht voor alle pijn, alle vragen, alle gevoelens van schuld, woede en eenzaamheid. De ene sessie zal je enorm opluchten; je zult merken dat je een beetje bevrijd bent, alsof je bij het precies vertellen ook een beetje de last aflegde.

Meer weten of een afspraak maken?

Blijf niet alleen met je klacht, maar laat mij je helpen: bel naar 076-7602891 of stuur een mail naar Psycholoog Breda. Door contact op te nemen heb je al die eerste belangrijke stap gemaakt.

Contact

Stuur ons een bericht en we nemen zo snel mogelijk contact op!

Not readable? Change text. captcha txt
WhatsApp Stel je vraag aan één van onze psychologen